Korijenska kosa ključ je za smanjenje erozije tla

Nova studija je otkrila da sitne dlačice koje se nalaze u korijenju biljaka igraju ključnu ulogu u pomaganju u smanjenju erozije tla. Istraživanje, koje je predvodilo sveučilište u Bristolu i objavljeno u komunikacijskoj biologiji, daje uvjerljive dokaze da kada korijenske dlake stupaju u interakciju s okolnim tlom, smanjuju eroziju tla i poboljšavaju koheziju tla vezanjem na čestice tla.


Erozija tla može globalno imati pogubne učinke i ozbiljno prijetiti modernoj poljoprivredi. Povećana potražnja za poljoprivredom dovela je do pretvaranja šuma i prirodnih travnjaka u farme i pašnjake.

soil erosion

Ali mnoge biljke u rastu, poput kave, pamuka i palminog ulja, mogu u velikoj mjeri povećati eroziju tla izvan tla 0010010 # 39 sposobnost da se održi i obnavlja. To također može dovesti do povećanog zagađenja i taloženja u potocima i rijekama ili može pogoršati poplave jer se ta područja često bore za održavanje razine vode. To je pitanje posebno važno s obzirom na rastuće stanovništvo i klimatske promjene.


Istraživači sa sveučilišta u Bristolu i Exeteru otkrili su da mikroskopske korijenske dlake igraju ključnu ulogu u vezivanju i jačanju tla.


Iako su svojstva korijena velikih razmjera poput promjera, duljine i površine detaljno proučena kako bi se razumjela njihova uloga u sprečavanju erozije tla, malo je poznato o učincima svojstava mikroskopske ljestvice, poput vlasi korijena.


© Baoji Herbest Bio-Tech co