Ponovno ožičenje postrojenja za reprodukciju kako bi se povećala proizvodnja sjemena

U poljoprivrednim zajednicama u subsaharskoj Africi (SA) dosjetke o uzgoju biljaka mogu se iskoristiti za poboljšanje prinosa po hektaru sirak i kravljeg graha, dva glavna usjeva.

plant extract for sale

To je bio kraj Hy-Gaina, višemilijunskog međunarodnog suradničkog istraživačkog projekta koji je vodila Anna Koltunow, profesorica na Sveučilištu u Queenslandu, a podržala ga je Zaklada Billa i Melinde Gates.


Profesorica Anna Koltunow je rekla: "Hy-Gain je osmišljen kako bi omogućio malim poljoprivrednicima da očuvaju i siju hibridne siraste i sjemenke kravljeg graha visokog prinosa."


Hibridi (inbred, potomci genetski različitih roditelja) bili su neobično jaki i prinos po jedinici se značajno povećao.


Ali ta svojstva se ne zadržavaju ni u jednom sjemetu koje proizvode hibridne biljke jer nastaju stvaranjem seksualnog sjemena. Zahtijeva put meioze i oplodnje.


Profesor Corturno kaže da seksualna reprodukcija prirodno razdvaja genetske osobine u sjemenkama nastalim u hibridnom cvijeću.


"Ključ za održavanje hibridnog sjemena prinosa iz jedne generacije u drugu leži u jednom od najčudnijih aspekata biljne reproduktivne biologije: 'apomixis', prirodnom aseksualnom putu formiranja sjemena u biljkama", kaže ona.


"Ako je visokokvalitetno hibridno sjeme opremljeno genetskim prekidačem koji mu omogućuje da aseksualno reproducira biljku s novim sjemenom, odnosno, bez meioze i oplodnje, dobiveno sjeme će proizvesti biljku koja je identična klonu hibridnog roditelja.


"To će omogućiti zadržavanje i ponovno sadnje hibridnog sjemena na farmama generacijama, omogućujući poljoprivrednicima da povećaju proizvodnju i uštede na troškovima kupnje hibridnog sjemena svake godine."


Hy-gain se sastoji od šest istraživačkih organizacija i multinacionalne tvrtke za sjeme. To je prethodno bio petogodišnji projekt koji je vodio profesor Koltunow, a djelomično ga je financirala Zaklada Billa i Melinde Gates.


Jedan od najočitijih aspekata pronađenih u prethodnim istraživanjima, kaže prof. Corturno, jest da je promjena potrebna za prelazak sa seksualnog na aseksualni relativno mala.


"S Hy-Gainom razvijamo biljne prototipove kako bismo testirali možemo li ciljati ove vrijedne hibridne osobine kada se hibridi siju, cvatu i proizvode više sorti", rekla je.


"Cilj je osigurati regionalno specifične sorte sirak i kravljeg graha prilagođene afričkim potrebama s većim prinosima i otpornošću.


"Cilj Hy-Gain tima je isporučiti naprijed vrlo korisnu tehnologiju koja se lako i jeftino može koristiti za uzgoj.


"Domaći uzgajivači kravljeg graha i sirakte moraju se moći povezati sa svojim poljoprivrednim zajednicama i donositi odluke o sortama na svom području."


Ako uspije, kaže profesor Koltunow, Hy-Gain tehnologija mogla bi biti potencijalni "game-changer" za poljoprivrednike diljem svijeta, uključujući i one u australskom programu uzgoja sirak.


Profesor Koltunow je rekao: "Ova tehnologija mogla bi učiniti uzgoj biljaka i proizvodnju sjemena učinkovitijim u vrijeme kada se industrija žitarica nosi s izazovom održavanja prinosa po jedinici u uvjetima uzgoja koji su sve topliji i sušniji."


© Baoji Herbest Bio-Tech co