Njemačka studija preporučila je da se ekstrakt špinate doda na listu stimulansa

Crtani lik iz animiranog filma Popeye gradi svoju snagu jedući konzervirani špinat. Nova njemačka studija otkrila je da ekdisteron, ekstrakt špinata, ima sličan učinak na steroide i doista poboljšava njegove performanse te sugerira da ga treba dodati na doping listu.

Plant Extract supplier

Slobodno sveučilište u Berlinu objavilo je rezultate na svojoj web stranici u lipnju 25. No, sportaši u studiji uzimali su manju dnevnu dozu ekditerona, što je približno 25 0 grama do 4 kilograma špinata, rekli su istraživači. Da bi postigli isti učinak, ljudi bi tjednima trebali jesti 1 kg do 1 6kg špinata dnevno.


U studiji su istraživači podijelili sportaše u dvije skupine. Jedna je skupina dobila ekstrakt špinata, a druga je primila placebo. Nakon nekoliko tjedana, sportaši koji su na kraju uzimali ekdisteron nadmašili su kontrolnu skupinu u snazi.


I u laboratorijskim i na životinjskim ispitivanjima dokazano je da ekdisteron pojačava mišićne stanice čak i više nego anabolički steroidi, rekli su istraživači.


Studiju je naručila i financirala Svjetska antidoping agencija. Njemački mediji naveli su da je još uvijek na odluci organizacije hoće li ekdisteron navesti kao zabranjeni lijek.


© Baoji Herbest Bio-Tech co