Plava boja u crvenoj repi: Kemičari su smislio novi pigment opciju

Koja ti je omiljena boja? Ako kažeš "plava", u dobrom si društvu. Plava daleko nadmašuje sve ostale preferencije boja na globalnoj razini.

Blue dye in red beets

Bez obzira koliko ljudi vole gledati na to, plava je teška boja izvući iz prirode. Kao kemičar koji proučava modifikaciju prirodnih proizvoda za rješavanje tehničkih problema, shvatio sam potrebu za sigurnom, netoksičnom i isplativom plavom bojom. Tako je moj doktorat moj student BarbaraFreitas - Dorr i ja smo osmislili metodu za pretvaranje crvenih cipera pigmenta u plave spojeve koji se mogu koristiti u različitim aplikacijama. Zovemo ga BeetBlue.


Prirodni izvor plave

Plava je usko povezana s prirodom, uglavnom zato što se odražava na nebu i vodi. No, plavi pigmenti su rjeđi u živim organizmima od drugih boja.


Mnoga ptičja pera su plava, ne zato što proizvode pigment, već zato što mikroskopska struktura perja filtrira svjetlost. Ovaj fizički fenomen je vrlo zanimljiv, ali teško koristiti u običnim primjenama.
Biljke rijetko proizvode plavo. Kada to učine, njihovi pigmenti rijetko ostaju stabilni nakon ekstrakcije. Isto vrijedi i za plave gljive (kao što su indigo krema kape) i druge vrste koje poplave kada poremećen.


© Baoji Herbest Bio-Tech co